Ochutnávka kyperských sladkostí

Za tento článek vděčím kamarádce Verče, která nedávno absolvovala měsíc a půl trvající praxi na Kypru. Z vyprávění vím, že to tam pro ni bylo dost těžké a proto jsem ráda, že mi i tak přivezla něco na ochutnání. K tomuto nápadu jsme společně došly už začátkem léta, protože jsem tehdy ještě uvažovala o točení videí. No a tak jsme si představovaly, jak jako velké jůtuberky natočíme ochutnávku sladkostí a budeme mít mega sledovanost! No… ještě že jsme od toho upustily a já pro vás mám jen tento neškodný článek.

Z této trojice mi byly povědomé jen kokosky, jinak všechno působilo typicky řecky. Překvapivě, když jsou z řecké části Kypru. Od začátku jsem čekala zajímavou ochutnávku, protože u nás takové věci neseženete.

Přiznám se, že tyhle rolky jsem se celkem bála ochutnat. Řídila jsem se obrázkem pomerančů a čokolády, takže to srolované vedle uniklo mé pozornosti. Tím pádem jsem nečekala, že na mě vybafne něco slisovaného, co vůbec nepřipomíná čokoládu s pomerančovou chutí. Vypadalo to jako sežvýkaní červi, které někdo zabalil do rolády. Že by to vizuálně lákalo k jídlu, to se tedy říci nedá. Rolka byla hodně lepivá a při krájení se rozpatlala po celém prkénku. Nechutnala vyloženě špatně, jen měla takovou nespecificky sladkou chuť a asi bych si ji podruhé nedala. Měli byste vidět výrazy ostatních členů rodiny, když rolky se zájmem ochutnali. 😄

Hezké balení, ale při otevírání jsem měla další šok. V pytlíku bylo tolik cukru (nebo něčeho cukru příbuzného), že jsem po otevření viděla jen pytlík plný bílého prášku. Po chvíli jsem v něm objevila obalené kostičky – ovocné želé s cukrem. Nechutnalo vůbec špatně, ale toho cukru na něm bylo na můj vkus až moc.

A poslední – kokosky! Chutnaly trochu jinak než ty klasické tady u nás a to hlavně ty barevné. Byly ale moc dobré, určitě nejlepší sladkost z celé trojice.
No, tedy… že bych kyperským sladkostem přišla zrovna na chuť se říci nedá, ale člověk aspoň ochutná něco netradičního. Jsem zvědavá, co na sladkosti poví přítel.

Jakou máte vy zkušenost s netradičními pochutinami?

24 x komentováno

  1. My máme doma pravidelně sladkosti z Koreje.
    Ženšeňové a rýžové bonbóny jsou moc zajímavé! Nejlepší je ale jejich míchání chutí. Dáš dobrotu do pusy, je příšerně sladká (až moc). Rozžvýkáš ji a dostaneš se ke slanému středu.

  2. Tyjo, opravdu moc zajímavý článek! já na Kypru nikdy nebyla, každopádně v Řecku na Rhodosu a na Krétě jo a viděla sem tam ty bílé "cukříky" v tom bilém prášku 😀 😀
    Ale neochutnala sem :/, ale jak to tak čtu, tak si myslím, že sem ani o nic moc nepřišla, co 😀
    Každopádně je super, že ti takhle kamarádka dovezla tolik sladkostí! 😀
    DENYII

  3. Kataifi mám zrovna doma, poslané od rodiny z Řecka. Chutná mi skoro stejně jako baklava, spousta medu a zvláštní, nevýrazná chuť. Ty želé bonbony jsem už taky kdesi ujídala a taky mě moc neuchvátily. Co ale miluji, je řecká chalva / halva, tou bych se mohla cpát neustále. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *